Over mij

foto Gerard ZwetslootGerard I.J.M. Zwetsloot startte zijn eigen bedrijf, Gerard Zwetsloot Research & Consultancy, voorjaar 2015.

In de periode 1998 – 2019 was hij tevens hoogleraar. 1998-  2006 aan de Erasmus universiteit; 2007-2019 aan de universiteit van Nottingham (een top 100 universiteit met vestigingen in UK, China en Maleisië). Zijn leerstoel in Nottingham was getiteld Occupational Health and Safety Management).

Gerard behaalde zijn doctoraal chemie (Universiteit Utrecht) en promoveerde in de sociale wetenschappen aan de Universiteit van Leiden op een proefschrift over de combinatie van arbo-management, milieuzorg, en kwaliteitsmanagement (1994). Zijn proefschrift werd genomineerd door de European Foundation for Quality Management voor de award voor het beste proefschrift over Total Quality Management.

Zijn werk richt zich op innovatieve management praktijken die relevant zijn voor veiligheid en/of gezondheid en tegelijk bijdrage aan bedrijfsmatige excellentie en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Gerard is betrokken bij diverse (internationale) onderzoeksprojecten en strategische adviesprojecten. Hij heeft veel gepubliceerd, de laatste Jaren vooral internationaal, en vooral over Vision Zero en een preventie of veiligheidscultuur. Hij wordt regelmatig uitgenodigd voor (keynote) presentaties.

Eind 2019 werd hem de Mukaidono Safety Award toegekend door het Institute for Global Safety Promotion in Tokyo. Deze onderscheiding is een ‘life-time achievement’ award. Het is een erkenning van Gerard Zwetsloot als een van de leidende experts in de wereld op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk. De Award bestaat uit een oorkonde en een kristallen trofee.

Gerard Zwetsloot heeft veel bijgedragen aan de kennis en mogelijkheden voor het implementeren van Vision Zero – het streven van bedrijven om alle (ernstige) ongevallen en werk-gerelateerde ziekten te voorkomen.  Zijn werk is nauw verbonden met de strategie en de campagne van de International Social Security Association (ISSA) die momenteel in meer dan 80 landen plaats vindt.

Zie ook het interview over mijn carrière dat in 2019 is gepubliceerd in het Tijdschrift voor Toegepaste Arbowetenschappen 2019-01 Interview Zwetsloot in TTA